Idol

Idol er et norsk TV-program som blir vist på kanalen TV2. Musikkprogrammet baserer seg på og henter inspirasjon fra det britiske underholdningskonseptet Pop Idol. Idol er en talentkonkurranse innenfor musikksjangeren popmusikk, og det er unge amatørsangere som kan delta og vinne hele konkurransen.

Det norske Idol ble for første gang arrangert i 2003, og det har hittil blitt spilt inn ni sesonger. Monster Entertainment har produsert serien i de aller fleste sesonger. Idol sesong 3 vant Gullruten i år 2005 i klassen beste underholdningsprogram. Finalen i sesong 5 ble sett av 1 475 000 seere, og gikk inn i historien som det mest sette underholdningsprogrammet i TV 2s historie.

Norges neste superstjerne

Målet for Idol er å finne Norges neste superstjerne. For å kvalifisere seg for selve konkurransen må deltagerne bestå audition. Idol holder audition i en rekke norske byer, og det er mange ivrige sangere som stiller opp. Deltagerne møter fire dommere som avgjør om de blir sendt videre i konkurransen eller om de blir sendt hjem igjen. Deltagerne må igjennom flere prøvelser, før det er seerne som avgjør hvem som blir sendt videre og hvem det er som skal vinne hele Idol.

De 100 beste til auditionhelg

Først blir de 100 beste deltagerne sendt til en auditionhelg i hovedstaten. Etter det blir de delt inn i grupper på ti og ti. Totalt kan seerne stemme på sine favoritter av de gjenværende 40 til 50 deltagerne. Det er kun to som kan bli stemt fram i hver gruppe. Deretter går ti til tolv deltagere videre til finalerundene. I de fire første sesongene var aldersgrensen for å delta 16-28 år. I sesong fem ble grensen utvidet til 16-35 år, da man også ønsket noe eldre deltagere. I 2014 ble Idol jr. for de yngste sangtalentene arrangert.

Kurt Nielsen vant første sesong

I den aller første sesongen, som ble avholdt i 2003, ble 10 av 50 deltagere stemt fram av publikum etter prøverunder i Sandvika. Etter flere elimineringsrunder, hvor en og en ble stemt ut, var det Kurt Nielsen som stakk av med seieren. Gaute Ormåsen kom på andre plass. Både Nielsen og Ormåsen har blitt store norske artister i dag etter opptredenen på Idol.

Forandringer i oppsettet fra sesong to

I sesong 2, som gikk på norske TV-skjermer i 2004, ble det gjort visse forandringer. Denne gangen var det kun 40 deltagere som ble sendt videre, og så ble det arrangert «Wild Card»- program. I dette programmet fikk åtte utstemte deltagere muligheten til å kjempe seg tilbake i konkurransen. Det var to som fikk være med videre. De utstemte var det dommerne som hentet inn, og dommerne kunne også hente inn en tredje finalist. Det var Kjartan Salvesen som vant sesong 2 av Idol. Han fikk 59 % av stemmene. I sesong 3 hadde dommerne en mer betydningsfull rolle, og de kunne hente inn igjen deltagere som ble utstemt av publikumet. Det var Jorunn Stiansen som vant sesong 3, med Tone Damli Aaberge på andre plass. Alexander Rybak var blant de 50 beste det året, men han kvalifiserte seg ikke videre i kvalifikasjonsrundene.  Audition til sesong 10 avholdes våren 2018, og dette blir Idol sin jubileumssesong.

Tone som dommer

Tone Damli Aaberge var fra våren 2013 en av de nye dommerne i Idol. Dette var en rolle hun hadde ventet lenge på, og hun forteller at Idol har vært hennes favoritt musikkprogram siden hun selv var deltager i sesong 2. «Idol»-finalen mellom Tone Damli og Jorun Stiansen i år 2005 er det mest sette underholdningsprogrammet i TV 2s historie med hele 1 475 000 seere. Aaberge har etter andreplassen i Idol fått en platekontrakt og etablert seg som en stor popartist i Norge, og senere også i Sverige med en rekke hits.

Privacy Policy