Øyafestivalen

Øyafestivalen er en årlig pop – og rockefestival som arrangeres i Tøyenparken i Oslo. Tidligere ble festivalen arrangert i Middelalderparken. Øyafestivalen består av en klubbdag og fire dager med live musikk, og festivalen lokker til seg over 280 artister fra både Norge og utlandet. Festivalen ble for første gang arrangert i 1999, og har siden den gang vokst til å bli en av Norges største og mest populære festivaler med over 85 000 besøkende. Ivrige og festglade festivaldeltakere kommer tilbake vært eneste år for å få med seg den gode stemningen og live-musikk i hjertet av Oslo.

Verdens mest miljøvennlige festival

Øyafestivalen har satt seg som mål å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler. Dette har de vunnet en rekke priser for, blant annet Oslos grønneste virksomhet av Grønn Hverdag. Ønsket om å være best på miljø preger alt fra avfallshåndtering, mat, transport, strømtilførsel og til og med dopapir og trykksaker.

Øyafestivalen jobber hele tiden får å finne enda bedre alternativer. Siden 2002 har Øya samarbeidet med miljøorganisasjonen Natur og Ungdom om avfallshåndteringen på festivalen. Hvert år gjør rundt 200 frivillige fra Natur og Ungdom en fantastisk innsats for en mer miljøvennlig festival. De frivillige sørger for å holde hele festivalområdet ryddig og drifter både panteordningen og avfallshåndteringen.

Deres innsats førte til at hele 74 % av avfallet ble materialgjenvunnet i 2016, og brukt til å lage nye råvarer og produkter. Resten av avfallet ble energiutnyttet som fjernvarme via Hafslund. Fra år 2017 er alt av øl, – og mineralvannsglass, samt all matemballasje helt komposterbart.

Mange grønne tiltak

Øyafestivalen sitt mål er at de ikke skal benytte forurensende, fossile energikilder og de ansatte jobber systematisk med å effektivisere energibruken under avvikling av festivalen og på festivalkontoret. I 2009 begynte Øya og fase ut bruken av forurensende aggregater, og de begynte å hente strøm fra fastnettet. I 2011 var omleggingen fullført. Dette har gjort at festivalen er 80 % mer energieffektiv enn hva den var tidligere, og Øya har siden 2011 spart 400 tonn CO2. I tillegg satser de på å bruke miljøvennlige transportmidler.

Øya er også kresne når det gjelder valg av restauranter, og festivalgjestene får kun den beste og mest miljøvennlige maten. I 2017 ble det servert over 35 tonn med økologisk sertifisert mat til publikum, frivillige og artister. I tillegg tilbys det mye kjøttfri mat på festivalen. De ansatte jobber med lokale bønder for å få kortreiste og sesongbaserte råvarer. De jobber også med å begrense matsvinnet og de styrer unna klare klimaverstinger som palmeolje og scampi.

 I 2013 ble Øyafestivalen den første festivalen i Norge som mottok gullmerket i økologisk matservering fra Debio. Merket betyr at over 90 % av alle råvarene er økologiske. I tillegg serveres og selges det økologisk kaffe, te, øl og mineralvann.

Miljøtemaet for 2018 var «Det finnes ikke søppel mer». Det har vært et stort fokus på gjenvinning og utfasing av unødvendig plast.

Avtale om kunstprogram

Munchmuseet og Øyafestivalen har inngått en flerårig avtale om et eget kunstprogram på Øya. Tema varierer fra år til år, og i 2018 kunne festivaldeltakerne få malt om ansiktene sine til spennende kunstprosjekter. Ønsket er å gi gjestene en smak av samtidskunsten. Kunstprosjektet er inspirert av festivallivets «se og bli sett»-kultur. Tor Erik Bøe var kunstneren, og han er en del kunstnerduoen Trollkrem.

Øyafestivalen åpnet med Dig Deeper og artister som Jenny Lewis, Band of Gold og Arcade Fire. Festivalen fortsatte med Fieh, Sleaford Mods, King Gizzard & The Lizard Wizard, High On Fire, Fever Ray og Kendrick Lamar. Sirkus sin sterke konsert ga Øyafestivalen en storslått avslutning, og satt listen høyt for neste år.

 

 

Privacy Policy