Espen Lind

Espen Lind er en norsk sanger, låtskriver og musiker. Musikken hans tilhører kategorien moderne pop. Lind ble født den 13. mai 1971 i Oslo, men han er oppvokst i Tromsø. I dag er han bosatt i New York i USA. Under navnet Sway debuterte Espen Lind i år 1995 med albumet «Mmm…Prepare To Get Swayed» og med den spenstige singlen «Yum Yum Gimme Some», som begge nådde Topp 30 i Norge.

Gjennombruddet kom i år 1997, og det under artistens eget navn. Lind slo igjennom med balladen «When Susannah Cries» og albumet «Red». Albumet ble en stor suksess i hele 11 land og det ga Lind tre Spellemannspriser. Singelen toppet Ti i skuddet, VG-listen og Norsktoppen. Oppfølgeren hans kalt «Baby You’re So Cool» nådde 2. plass i år 1997.

Flere store slagere

I år 2000 nådde Espen Lind Topp 5 i Norge med singlen «Black Sunday» og albumet «This Is Pop Music». Singlen «Unloved» fra albumet «April», som ble utgitt i 2005, ble artistens andre norske listetopper. I 2008 gikk han til helt topps på den samme listen med både singlen «Scared Of Heights» og albumet «Army Of One».

Sammen med artistene Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm fikk Espen Lind enorm suksess med albumet «Hallelujah Live», som kom ut i 2006. Albumet solgte i over 100 000 eksemplarer på under en uke, og solgte til sammen over 250 000 eksemplarer. De fire artistene forlenget turneen de gjorde sammen etter en enorm etterspørsel fra publikum og fansen. «Hallelujah Live – Volume 2» ble utgitt tre år senere.

Internasjonale hits

Sammen med produsenten Amund Bjørklund har han skrevet flere norske og internasjonale hits, og i samarbeid med Stargate sto de to bak kjempehiten «Irreplaceable» sunget av Beyoncé. Lind har også skrevet og produsert låtene «Hey Soul Sister» og «Drive By» sunget av artisten Train. Espen Lind har medvirket til hele fem låter som har fått plass på Topp 20, Billboards singelliste. I 2011 skrev Lind bestillingsverket «Linds – reviderte» til Olavsfestdagene i Trondheim. Verket består av salmetekster fra Norsk Salmehåndbok, hvor han har komponert ny musikk og melodi.

Prisvinnende artist og låtskriver

Espen Lind har til sammen vunnet hele fem Spellemannspriser i klassene Årets artist, Årets låt, Årets hit, Årets popsolist og Årets Spellemann. Lind vant i 1998 tre HitAwards i klassene Årets norske mannlige artist, Årets internasjonale mannlige artist og Årets hit. I 1997 mottok han Gammleng-prisen i klassen populærmusikk, og i 2008 mottok Espen Lind The Robert S. Musel Award for Song of the Year under BMI Awards i London, England. Lind har i løpet av de siste 20 årene blitt en av Norges største popartister.

Selskap god for over 40 millioner

20 år etter at Lind fikk sitt gjennombrudd med hitlåten «When Susannah Cries», fortsetter artisten å tjene inn millioner. Espen Lind sitt norske heleide selskap «En Enkel Manns Foretak» har siden etableringen i 2012 verdt god for 40 millioner kroner til sammen. De fleste millionene tjener Lind ved å være produsent og låtskriver for en rekke kjente navn på den internasjonale stjernehimmelen, men mange av sangene som han synger selv, er fortsatt kjempe populære blant fansen.

Espen Lind har flere store planer for tidene fremover. Han har fått flere kjente bransjefolk med på nysatsing i musikkbransjen. I fjor stiftet han aksjeselskapet Sherpa Music sammen med Stein Bjelland og Håvard Claussen Martinsen. I april i 2018 ble datterselskapet Sherpa Studios registrert. Foreløpig vil ikke Lind og hans medarbeidere røpe for mye, og de ber fansen om å vente i spenning fremover. Dee lover at det kommer til å skje mye interessant innen musikkbransjen de kommende årene.

 

 

Privacy Policy