Åge Alexandersen

Åge Alexandersen er en norsk musiker, komponist og gitarist som kommer fra Namsos. Han er kjent for å være en av skaperne av «trønderrock» og for sitt bidrag til å få norske tekster akseptert i rockemusikken. Alexandersen ble født den 21.mars i 1949. Da han var 20 år spilte Åge Alexandersen i rockebandet Prudence, som på den tiden var Norges fremste rockeband. Alexandersen forlot bandet i år 1975. Åge Alexandersen har siden 1976 bodd i Trondheim.

Karrieren startet med dårlig salg

Hans to første soloalbum solgte dårlig. Etter bruddet med Prudence ble Alexandersen frontfigur for Sambandet, og deretter nådde artisten Topp 20 med albumene «Lirekassa», som kom ut i 1977 og «French Only», som kom ut i 1979.  Aleksandersen fikk sitt store gjennombrudd med rockealbumet «Ramp» som ble utgitt i år 1980, etterfulgt av dobbelt-lp-en «Dains me mæ» som kom ut to år senere. «Levva Livet!» ble utgitt i år 1984, og inneholder blant annet landeplagen «Lys og varme». I likhet med oppfølgeren «Eldorado» fra 1986, solgte også denne i over 250 000 eksemplarer.

Oppfølgerne har stort sett fått veldig ulik mottakelse av kritikere, musikkeksperter og til tider fansen, men salgstallene til Åge Alexandersen har alltid vært høye uansett om kritikken har vært positiv eller negativ. Gjennom 90-tallet ga Alexandersen ut flere betydelige album blant annet «Solregn», som ble utgitt i 1989, og «Flyg av sted», som kom i 1999.

Nytt samarbeid med Sambandet

Aleksandersen gjenopptok samarbeidet med bandet Sambandet i 2004, og sammen med studioalbumet «To skritt frem», som ble utgitt i 2005, fulgte livealbumet «4 skritt tilbake». Til albumet «Snöharpan», som kom i 2006, skrev han melodier til tekster av den svenske lyrikeren Dan Andersson. I 2008 ga han ut rockealbumet «Katalysator» sammen med Sambandet samt albumet «To stemmer» som inneholdt 14 akustiske sanger og konsertfilm sammen med Mikael Wiehe. I 2011 ga Åge Aleksandersen og Sambandet ut «Furet værbitt», og i 2014 kom «Sukker og salt». I juni 2016 spilte han i Royal Albert Hall i London og ga ut samleplata «Det e langt å gå til Royal Albert Hall», som også inneholdt fire nye innspillinger.

Sterk posisjon i norsk kulturliv

Åge Aleksandersen har beholdt en sterk posisjon i norsk musikkliv og musikkultur, og er blant annet blitt hedret med flere Spellemannpriser. I 2006 ble artisten ridder av første klasse av St. Olavs orden. Alexandersen har også vært produsent for andre artister, som for eksempel for det kjente norske dansebandet D.D.E. Blant hans mest kjente sanger er «Langt igjen til Royal Albert Hall», «Lørdagskveill’n», «Skin sola», «Fire pils og en pizza», «Va de du Jesus» og «Min dag og sommernatt». Åge Alexandersen gikk hele veien til topps på Norsktoppen med låtene «Gjennomsnittsmainn» fra 1981, «Rio de Janeiro» fra 1982, «Dains med dæ», som dominerte samme år, «Lys og varme» fra 1984, klassikeren «Fire pils og en pizza» fra 1984, «Rosalita» i 1989, «Hold fast» i 1999, «Danserinnen» fra 2005 og «Janne Ahonens smil» fra 2008.

Hele to biografier om Åge

Åge Alexandersen var en del av trioen B.R.A. Sammen med Bjarne Brøndbo fra D.D.E. og Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere, medvirket Aleksandersen på hiten «Snørosa» fra årene 1996-97 i anledning ski-VM i Trondheim. Det har blitt skrevet hele to biografier om en av Norges mest betydningsfulle rockere. Den første biografien ble skrevet av forfatteren Johan O. Jensens. Biografien hadde tittelen «Fremmed fugl» og den ble publisert og utgitt i 1988. Den andre biografien om Åge Alexandersen ble skrevet av forfatteren Ole Jacob Hoels Åge. Biografien fikk tittelen «Historien om Norges største rocker», og den ble utgitt i 2011.

Privacy Policy