Knutsen og Ludvigsen

Knutsen og Ludvigsen er en norsk duo fra Trondheim. Duoen besto av Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen. Dolmen ble født den 19. februar i 1947, og han er bedre kjent som Knutsen. Lorentzen ble født den 28. september i 1947, og han døde den 21. april i 2010. Han var kjent som Ludvigsen. Duoen debuterte for første gang i 1970, og de var fra første stund de fremste artistene og underholdere innenfor musikalsk underholdning for barn, med en humoristisk og uortodoks stil.

Knutsen og Ludvigsen var svært aktive og holdt en rekke konserter, teaterforestillinger, fjernsynsopptredener, film og plateutgivelser. Den ene platen fikk tittelen «Brunost no igjæn?» Den fikk de Spellemannsprisen for i år 1972. Andre kjente plater er «Du milde Mosart, Fiskepudding! Lakrisbåter!» og «Juba juba». For «Juba juba» vant duoen Spellemannspris i 1983.

Historien bak

Det har oppstått en rekke ulike historier om hvordan Knutsen og Ludvigsen oppsto. Den mest troverdige historien så langt er at karakterene oppsto under nachspiel på Studentersamfundet i Trondheims hybler mot slutten av 1960-tallet. Der skal Dolmen og Lorentzen ha skrevet UKErevyene i år 1969 og produsert korte barneprogrammer til Studentradion. Til disse programmene ble de første visene om Knutsen og Ludvigsen skrevet.

En rekke populære album

Deres første album hadde tittelen «Knutsen og Ludvigsen», men dette albumet ble mer som et hørespill. Sangene ble nærmest sunget med en fortellerstemme. Deres andre album var «Brunost no igjæn?» Dette var duoen sitt første album hvor de kun sang låtene sine. Albumet lanserte flere nye karakterer, blant annet «Bestefar Knutsen» som dukket opp gjentatte ganger i Knutsen og Ludvigsen sitt univers. I tillegg til Bestefar Knutsen dukket «Det Store Dyret» opp.  Det store Dyret har 100 hoder og er i utgangspunktet skummel.  Av alle sangene på dette albumet er «Nesevise» den mest kjente og populære. Deres tredje album blir kalt for «Tut», og dette albumet inneholder duoens mest berømte låt, «Grevling i taket». «Fiskepudding! Lakrisbåter!» var et album som ga Knutsen og Ludvigsen stor suksess. Albumet inneholder både sanger og fortellinger. «Fiskepudding! Lakrisbåter!» handler om at Knutsen og Ludvigsen sammen med Det Store Dyret drar på tur inn til byen, og de fleste sangene har en sammenheng. Dette er også deres første album hvor coveret har farger.

Full jubel med Juba juba

Albumet «Juba juba» var det avgjørende albumet for duoens suksess, og dette albumet brakte dem helt til toppen. Mange av albumets sanger ble kjente, men det var sangen «Dum og deilig» som ble den mest berømte. Albumet solgte over 100 000 eksemplarer. «Juba juba» ble Knutsen og Ludvigsen sitt siste album for duoen brøt opp i år 1987.

Splittelse av bandet

I år 1987 splittet Knutsen og Ludvigsen opp, og de fortsatte hver for seg. Lorentzen vant blant annet Spellemannpriser for barneplatene «Ludvigsens hostesaft» som ble utgitt i år 1987, «Bli blid» som ble utgitt i 1990, «1. klasse» som kom ut to år senere og «Kanskje kommer Kongen» som ble utgitt i år 1995. Dolmen vant sammen med Ellen Klemp Spellemannprisen for barneplaten «På frifot» som ble utgitt i 1989, under artistnavnet Knutsen og Nellie Neuf. Han ga også ut en bok i år 1992 kalt «Nei dæffen!!», og han har vært aktiv innen teater. Knutsen og Ludvigsen holdt fra 1999 og til Lorentzen døde i 2010 sporadiske konserter sammen. Konsertene ble både holdt som gjenforeningskonserter og som oppløsningsturneer. Duoen Knutsen og Ludvigsen splittet opp flere ganger grunnet uenighet og kreative forskjeller. I 2015 kom animasjonsfilmen Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin ut, der Dolmen var en av manusforfatterne. Filmen vant Amandaprisen for beste barnefilm i år 2016.

Privacy Policy