Ane Brun

Ane Brun, opprinnelig Ane Brunvoll, er en norsk visesanger, gitarist og låtskriver. Hun ble født den 10. mars i 1976. Den norske visesangeren kommer fra Molde, men har siden 2000 bodd i den svenske byen Stockholm. Der startet hun i 2002 et eget plateselskap som heter DetErMine Records. Året etter kom debutalbumet «Spending Time With Morgan» ut. Albumet ble utgitt i en rekke europeiske land. Brun er kjent for sin glimrende akustiske gitarist med en intens stemme, og hun skriver melankolske melodier og personlige tekster. Ane Brun er datteren til advokaten Knut Anker Brunvoll og jazzsangerinnen og pianisten Inger Johanne Brunvoll. Brun er også lillesøsteren til fotografen Bjørn Brunvoll, og storesøsteren til vokalisten Mari Kvien Brunvoll. 

Startet eget plateselskap

Etter at Ane Brun flyttet til Stockholm, startet hun plateselskapet DetErMine sammen med vokalisten fra The Tiny, Ellekari Larsson. DetErMine begynte etterhvert å samarbeide med V2 Music. Debutalbumet til Brun, «Spending Time With Morgan», ble i tillegg til å bli utgitt flere steder i Europa, nominert til Sveriges musikkpris «Manifest» i år 2003. Hennes andre album, som fikk tittelen «A Temporary Dive», ble lansert i Europa i 2005. Etter bare tre uker ute solgte den til gull bare i Norge alene. I november 2005 ble «Duets» lansert. «Duets» består av ti duetter med ti ulike artister. Sangen «Lift Me» med det nord-norske bandet Madrugada ble en stor radiohit. Den toppet den norske VG-listen i hele seks uker. Albumet «Duets» består av sangprestasjonene til Teitur, Tobias Fröberg, Liv Widell, Wendy McNeill, Ron Sexsmith, Syd Matters, Tingsek, Ellekari Larsson, Madrugada og Lars Bygden.

Studioalbumet «Changing Of The Seasons» havnet på førsteplassen i Norge og på andreplass i Sverige i 2008, og ble i likhet med alle hennes plater kritikerrost. Samme år ble akustiske versjoner av sangene fra «Duets» utgitt på «Sketches».

Turne over hele Europa

De siste årene har Ane Brun vært på turne over hele Europa. Artisten har blitt invitert til å opptre på flere store og kjente festivaler som The Lowlands Festival i Nederland, Hultsfredsfestivalen i Sverige, Öya, Quart, Moldejazz, Norwegian Wood. I september 2005 var hun Keren Ann sin medhjelper på hennes UK-turne og på Olympia i Paris. Desember samme år oppvarmet hun for det kjente norske bandet A-ha på Wembley Arena i London.

Årets kvinnelige artist

Ane Brun ble kåret til beste kvinnelige artist på Spellemannprisen 2005 for albumet «A Temporary Dive» og i tillegg vant hun i klassen «Årets hit» for duetten «Lift Me» med Madrugada. For det samme albumet vant Brun i klassen pop under Alarmprisen 2006. I år 2009 ble hun tildelt Gammleng-prisen i klassen viser. Hun er i tillegg blitt nominert som beste norske artist på European MTV Music Awards 2005, tidenes beste norske sanger på NRK og beste svenske kvinnelige popartist for Grammies. Under Spellemannprisen 2011 ble Ane Brun for andre gang kåret til årets kvinnelige artist, denne gang for albumet «It All Starts With One». For dette albumet forlot hun visetradisjonen, og albumet havnet på førsteplassen både i Norge og i Sverige samtidig. Høsten 2015 ga hun ut albumet «When I’m Free». Det ga Brun flere Spellemann-nominasjoner i kategoriene Årets popsolist og Årets album.

Album med coverlåter

Ane Brun sang coverlåter på albumet «Leave You Breathless» som ble utgitt i 2017. Året etter kom albumet «Live at Berwaldhallen», som var innspilt med The Swedish Radio Symphony Orchestra. Ane Brun holder karrieren på topp til tross for at hun siden 2003 har vært rammet av sykdommen Lupus. Brun har i alle år vært åpen om sykdommen, og hun forteller videre at stress var en utløsende faktor. I følge Brun er ikke sykdommen en begrensning.

Privacy Policy