Hellbillies

Hellbillies er et norsk country – og rockeband som ble dannet i Ål i Hallingdal i 1990. Bandet er nærmest en fortsettelse av Kådnbandet. De som gikk sammen om å danne Hellbillies er gitaristen og sangeren Aslag Haugen, som ble født i 1960, gitaristen Lars Haavard, som ble født i 1969, han spiller også på mandolin og steelgitar. Arne Moslåtten ble født i 1948, han spiller trekkspill, gitar og fløyte. Arne Sandum ble født i 1946, og han er bandets bassist. Bjørn Gunnar Sando ble født i 1959, og er bandets trommeslager. Hellbillies tiltrakk seg tidlig et stort publikum med sin suksessrike tilnærming til amerikansk country omgjort til hallingdialekt.

Ny stil og yngre publikum

Rundt 2000 forlot Hellbillies gradvis den dansbare countrymusikken og begynte å spille mer countryrock og sørstatsrock, noe som ga dem et yngre publikum. De platedebuterte i 1992 med albumet «Sylvspente Boots», som ble solgt i over 50 000 eksemplarer, i likhet med de fleste oppfølgerne. Hellbillies fikk en radiohit med låten «Ei krasafaren steinbu» fra albumet «Pela Stein» som ble utgitt i 1993. Den fikk de også Spellemannsprisen for, og låten havnet på Norsktoppen.

Suksessen ble etterfulgt av albumet «Lakafant» som ble utgitt i 1995, «Drag» som ble utgitt i 1996, «LIVE LAGA» som kom i 1997, «Sol over livet» som kom to år senere, «Urban Twang» som ble utgitt i 2001, «CoolTur» som kom året etter i 2002, «Niende» som ble utgitt i 2004, «Røta» som kom i 2006 og «Spissrotgang» som ble utgitt i 2007. Dette albumet ga Hellbillies en ny Spellemannspris. «Leite etter lykka» ble utgitt i 2010 og «Tretten» kom to år senere i 2012. Alle albumene til Hellbillies har blitt godt tatt imot av publikumet deres.

The Respatexans

Brødrene Haugen har siden slutten av 1990-årene også vært med i et annet band kalt The Respatexans. Bandet spiller de i sammen med bassisten og sangeren Bjørn Holm, og trommeslageren og sangeren Knut Hem. De har utgitt albumene «Almost Famous» som kom ut i 1998 og «Shine On» som ble utgitt i 2005. Lars Haavard Haugen var også med på å starte rootsbandet HGH, men ga seg etter debutalbumet «Pignoise», som ble utgitt ved årtusenskiftet. I 2011 kom han med det instrumentale soloalbumet «Six Strings And The Truth». Moslåtten og Sandum hadde for øvrig tidligere spilt sammen i 1960-tallsbandet Clinkers. Helt brått i 2013 trakk Moslåtten seg fra livebandet Hellbillies, men han bidro til konsertalbumet «Levande LIVe» som ble utgitt i 2014.

Mer enn 900 000 solgte album

I 2015 hadde bandet solgt mer enn 900 000 plater, spilt 1600 konserter og mottatt flere hederspriser for sin unike musikk. I forbindelse med 25-årsjubileet ble boken Hellbillies 25 utgitt. I mars 2016 sluttet Arne Henry Sandum. Egil Stemkens tok over hans rolle som bassist. Samtidig ble Lars Christian Narum, som lenge hadde vært Hellbillies’ turnékeyboardist, fast medlem. I oktober 2016 kom albumet «Søvnlaus», der de fleste tekstene var skrevet av Tom Roger Aadland.

Noe av det som også gjør at bandet skiller seg ut er at medlemmene ikke har skilt lag. Bandets medlemmer forteller at de ikke har kranglet på over 20 år, noe som er mye av grunnen til at Hellbillies fortsatt gjør det stort i den norske musikkverden. Hellbillies er et av de få bandene som aldri har vært oppløst, og det ble feiret med en spektakulær konsert i Oslo Spektrum i 2012. Det var først når det nærmet seg 25-års jubileum for bandet at et par av medlemmene sluttet eller byttet band, men bandet er fortsatt svært aktivt i dag.

Privacy Policy